Suutarin lapsella on kengät: AdageTube palvelee verkossa

loka 25, 2016 | Näkökulma |

AdageTube on kanava, jonka kautta asiakkaamme voivat seurata käytettävyystestejä ja asiakashaastatteluja verkon yli reaaliajassa, tietoturvallisesti ja helposti omalta toimistoltaan käsin ja mobiilisti. Palvelu on suunniteltu ja toteutettu Adagessa käyttäjien ehdoilla, ja modernit webtekniikat mahdollistavat sulavan ja kitkattoman käyttökokemuksen.

AdageTuben viimeistelystä vastaa fronttidevaaja eli käyttöliittymän toteuttaja Harri Huhtala. Niin AdageTube kuin muutkin toteuttamamme palvelut rakentuvat käyttökokemuksen näkökulmasta samojen Lean UX -periaatteiden päälle: Uutta ratkaisua hahmotetaan proton kautta, ja proto määritetään yhteistyössä loppukäyttäjien kanssa. Käyttökokemuksen pullonkauloja etsitään iteratiivisesti testaamalla kehitysversioita vaihe vaiheelta.

Varsinainen toteutustyö projekteissa aloitetaan pohjalogiikan rakentamisesta. Ensin selvitetään mitkä teknologiat soveltuvat projektille ja valitaan työkalut ja kirjastot. Harri vertaa työvaiheita talon rakentamiseen: ”Perusteiden päälle ei voida pystyttää mitä tahansa. Siksi onkin tärkeää ymmärtää, mitä niiden perusteiden päälle oikeasti tarvitaan. Eli ihan aluksi tutustutaan siihen loppukäyttäjään tai asiakkaaseen ja sitten lähdetään valamaan betonia. Teknologioiden valinta heijastuu lopulta myös suoraan käyttäjälle. Mitä tuoreempi teknologia tai mitä uudempi kirjasto, sitä jouhevammin käyttöliittymä rullaa.”

AdageTuben ensimmäinen versio tulee käyttöön marraskuun aikana. Lean UX:n mukaisesti siihen on toteutettu tärkeimmät toiminnot, jotka ovat Adagen osalta projektien helppo hallinta ja asiakkaiden päässä videolähetyksen saumaton seuranta. Palvelu pyörii Amazonin pilvipalvelimella. Yksi tärkeimmistä ominaisuuksista on luonnollisesti myös tietoturva ja lähetyksen rajoitettu katseltavuus. ”Tietoturvaa monesti pidetään sekä käyttäjien että toteuttajien keskuudessa foliohattuiluna. Adagessa aina noudatetaan menettelyjä, joilla varmennetaan palvelun turvallisuus käyttäjälle. Se on tärkeää”, toteaa Harri.

Yhteistyötaidot ja tiimipeli ovat adagelaisuuden ytimessä, ja AdageTube on yhtä lailla yhdessä konseptoitu, suunniteltu ja kehitetty palvelu. Fronttikehittäjä Harri korostaa, että ohjelmistokehityksessä vuorovaikutus tiimin kanssa on paljon tärkeämpää kuin mitä yleisesti kuvitellaan. ”Vaikka olen koodari ja teen paljon työtä itsekseni, niin työn kulmakivenä on toimiva ja rakentava kommunikointi suunnittelijoiden ja muiden kehittäjien kanssa. Aina syntyy virheitä, ja esimerkiksi vakiintuneet katselmointikäytännöt ylläpitävät koodin hyvää laatua. Tiimiltä saa myös tukea tekniikoiden valitsemiseen.”

AdageTuben seuraava askel on käyttöönotto ja käytön seuranta. Tiekartalla odottaa valmiina jo muutamia lisäominaisuuksia, mutta käyttäjäpalautteen perusteella kehityksen suuntaa iteroidaan. Jo nyt AdageTuben betaversio tarjoaa kiireiselle projektin tilaajalle mahdollisuuden seurata käyttäjä- ja käytettävyystutkimusta etänä, millä helpotamme asiakkaitamme kasvattamaan arvokasta asiakasymmärrystä suoralla käyttäjäpalautteella!

Liisa-Maija Keinänen

Lissu on kokenut UX designer, jonka intohimona on kehittää palveluita konepellin päältä ja alta.

Kun tarvitset apua digitaalisen palvelusi kehittämisessä tai kiinnostuit AdageTuben hyödyntämisestä käytettävyystutkimuksissa ota yhteyttä Adageen osoitteeseen Teemme kaiken suunnittelusta toteutukseen käyttäjälähtöisesti ja liiketoimintatavoitteesi huomioiden.