Esteettömyys huomioitu on nyt Saavutettavuus huomioitu

syys 14, 2016 | Näkökulma |

Entinen Esteettömyys huomioitu -leima on saanut uuden nimen syyskuussa 2016: Saavutettavuus huomioitu -leima. Uusi nimi vastaa EU:n uutta saavutettavuusdirektiiviä, jonka myötä esteettömyys verkkopalveluissa on jatkossa saavutettavuutta verkkopalveluissa.

Uuden nimen yhteydessä myös leiman ilme on uudistunut. Uuden logon on suunnitellut Adagen visuaalinen suunnittelija Markku Louhio, joka myös suunnitteli aiemman version.

Saavutettavuus huomioitu -leima on Adagen, Näkövammaisten liiton ja Ylen yhdessä kehittämä arviointimalli verkkopalveluille. Näkövammaisten liitto voi myöntää leiman verkkosivustoille, jotka ovat saavutettavia tärkeimpien käyttötapaustensa osalta. Leiman saaneilla sivustoilla on erityisesti huomioitu laaja joukko ihmisiä, joilla on vammoja tai rajoitteita. Tällaisia ovat muun muassa sokeus ja heikkonäköisyys, kuurous ja huonokuuloisuus, oppimisvaikeudet, sekä erilaiset ikääntymiseen liittyvät rajoitteet.

Saavutettavuus huomioitu -leiman saanti edellyttää verkkopalvelun saavutettavuusarviointia. Käytännössä kyseessä on sama arviointimenetelmä, jota aiemmin kutsuttiin esteettömyyden arvioinniksi. Arvioinnissa tärkeimmät ja tyypillisimmät käyttötapaukset käydään läpi saavutettavuuden arviointikriteereitä vasten. Kriteerit vastaavat pitkälti W3C:n Verkkosisällön saavutettavuusohjeiden (WCAG) 2.0 AA-tasoa. Mikäli arvioinnissa esiin nousseet havainnot korjataan riittävällä tasolla, voidaan palvelulle myöntää Saavutettavuus huomioitu -leima.


Lue saavutettavuudesta lisää Adagen blogista:
Saavutettavuus on täällä – oletko valmis?
Esteettömät verkkopalvelut (video)


Sofi Weckman
Sofi on käyttökokemusasiantuntija, jonka intohimona on kehittää upeita digitaalisia palveluita

Mikäli kiinnostuit saavutettavuuden arvioinnista tai Saavutettavuus huomioitu -leimasta, ota yhteyttä tutkimusjohtaja Raino Vastamäkeen , 050 309 6169. Adagella on vankkaa kokemusta verkkopalveluiden saavutettavuuden arvioinnista, testaamisesta ja kehittämisestä. Me myös koulutamme palveluntuottajia saavutettavuus-asioissa.

 
Lue lisää: Adagen käytettävyyspalveluista