Intohimona työn tuloksellisuus

syys 2, 2015 | Asiantuntijat |

Tuukka Muroke
Johtava käyttökokemusasiantuntija Tuukka Murokkeen erikoisalaa ovat erilaiset terveysteknologian tuotteet ja ammattikäyttöön liittyvät asiantuntijapalvelut. Lempilapsikseen kutsumiensa tuotteiden parissa hän myös viettää ison osan työajastaan. Kuluvan vuoden keväällä hän muun muassa testasi syövän hoidossa käytettävää Noona-palvelua.

Innostuneesta puheesta kuulee, kuinka Tuukka viihtyy työssään edistämässä tuotteiden ja palvelujen tehokasta ja sujuvaa käyttöä. Iso vaikutus on oman työn tärkeydellä. Tuukkaa motivoi ajatus siitä, että omalla työpanoksellaan hän pystyy vahvasti vaikuttamaan toisen työn tuloksellisuuteen, kun järjestelmän käytettävyyttä ja käyttökokemusta kehitetään nimenomaan tehokkuus ja toimivuus keskiössä.

Ammattikäyttöön tarkoitettujen tuotteiden lisäksi Tuukan ominta alaa ovat esteettömyysarvioinnit ja hankintoihin liittyvät kilpailutusarvioinnit, joiden menetelmissä näkyy myös hänen kädenjälkensä. Kilpailutusarvioinnit syntyivät yhteistyössä Aalto-yliopiston kanssa tuottamaan objektiivista ja tasapuolista tietoa sekä laatukriteeristöä kilpailutettavien järjestelmien käytettävyydestä. Koska Adage on ollut alusta asti mukana kehittämässä kilpailutusarviointien menetelmää ja Tuukalla on ollut keskeinen rooli menetelmän kehittämisessä, voidaan Tuukalla sanoa olevan ainutlaatuinen kokemus Suomessa kyseisen menetelmän käytöstä. Hankintalain ja markkinaoikeuden monimutkaisuuden takia kilpailutusarvioinnit vaativat vahvaa asiantuntemusta, jota Tuukalla on lukuisten julkishallinnon kilpailutusten edestä.

Tuukan laajaan työkalupakkiin kuuluvat edellä mainittujen lisäksi asiantuntija-arviointien tekeminen, käytettävyystestien ja fokusryhmien vetäminen, vertailu- ja silmänliiketutkimukset, konseptien validointitutkimukset, standardien mukaiset käytettävyystutkimukset sekä interaktiosuunnittelu rautalankatasolla. Näissä hän itsevarmalla ja osaavalla otteella auttaa asiakkaita kehittämään entistä parempia palveluita.

Sekä asiakkaat että kollegat arvostavat Tuukan rauhallisuutta ja analyyttistä ongelmanratkaisutaitoa. Hän oppii uuden toimintaympäristön hyvin nopeasti ja hahmottaa palvelun toimintalogiikan vaivatta. Käytettävyysasiantuntijana yksi hänen vahvuuksistaan on myös rennolla otteella ”kaivaa” esiin testikäyttäjien mielipiteet siten, että kaikilla on mukavaa ja kipukohdat löytyvät. Hän painottaa, että käytettävyystesti on onnistunut, jos käyttäjälle jää tunne, että on oppinut jotain kivaa ja vähän jopa naurattanutkin jossain välissä.